bezárás

A gyakorlattól a diszkurzusig

Tisztelt kollégák!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy elkészült a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének közreműködésében A GYAKORLATTÓL A DISZKURZUSIG című kortárs művészetelméleti, on-line hozzáférhető szöveggyűjtemény.

http://www.mke.hu/sites/default/files/szoveggyujtemenyTT_0406_0518.pdf

2012. október 8-án (hétfőn) 17 órától a Feszty-házban kötetlen beszélgetés keretében szeretnénk bemutatni a kötetet, ami egyúttal kiváló alkalom arra is, hogy a 2009 őszén elindult képzőművészet-elmélet képzés születésnapját is megünnepeljük.

Mindenkit nagy szeretettel várunk!


A Magyar Képzőművészet Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének gondozásában 2012 tavaszán elkészült A GYAKORLATTÓL A DISZKURZUSIG – KORTÁRS MŰVÉSZETELMÉLETI SZÖVEGGYŰJTEMÉNY az elmúlt közel tizenöt év kurrens nemzetközi kortárs művészelméleti írásaiból válogat. A huszonkét tanulmányt tartalmazó kötet elsősorban az MKE Képzőművészet-elmélet, valamint művészeti szakos hallgatóinak elméleti tanulmányaihoz nyújt segítséget, de a kortárs képzőművészettel, kurátori gyakorlattal és kiállítás-történettel foglalkozó egyetemi hallgatók és elméleti szakemberek is minden bizonnyal nagy hasznát tudják venni a fordításoknak. A kötetben szereplő írások először jelennek meg magyar nyelven. Az on-line szöveggyűjtemény célja nemcsak az, hogy magyar nyelven hozzáférhetővé tegyünk néhány alapvető, a kortárs művészettel foglalkozó tanulmányt, hanem a kortárs művészetelmélet terminusainak magyar nyelvű bevezetése és elterjesztése is.
Az on-line kötet fejezetcímei: MÚZEUMI PARADIGMÁK: A MOUSEIONTÓL A HIPERMODERNIG, KRITIKAI MŰVÉSZET, IDENTITÁS ÉS (NEM CSAK) KULTURÁLIS REPREZENTÁCIÓ, KURÁTORI SZEREPEK

A szöveggyűjtemény a Vizuális művészeti és művészettörténeti tananyagok fejlesztése című, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészettörténeti Intézetének közreműködésében jött létre, a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0052 pályázat keretében.

Külön köszönet a kötetben megjelenő szövegek fordítóinak és kontrollfordítóinak: Beck András, Erhardt Miklós, Erőss Nikolett, Hock Bea, Hornyik Sándor, Sándor Bea, Orbán Kati, Molnár Edit, Szakács Eszter

A kötetet szerkesztette: Kékesi Zoltán, Lázár Eszter, Szoboszlai János, Varga Tünde (a Képzőművészet-elmélet Tanszék oktatói)

Kiadó: Magyar Képzőművészeti Egyetem