bezárás

Nemere Réka DLA

egyetemi adjunktus
Website: http://www.nemerereka.net/
Festő Tanszék

Kutatás, oktatás

Az alkotás számomra megismerés, önmegismerés, finomodás és szenvedély, és mint oktató meg szeretném ismertetni a fiatal művészeket az alkotás különböző aspektusaival. Az oktatói programomban törekszem a hallgató személyre szabott képzésére, a tanítások a tájékozott szakmai önállóság és a gyakorlati tudás fejlesztésére irányulnak. Az egyéni foglalkozáson kívül az osztályprogramhoz tartóznak közös kiállítás látogatások, kiállítás megbeszélések, illetve alkotót bemutató és alkotást elemző előadásokat.

Az első évben – az önálló munka mellett – a festészeti technikai tudás és a látás fejlesztésére kerül a hangsúly. Az olajfestés különféle technikai megoldások mentén alapvető képalkotói problematikákkal találkozik a hallgató. Amellett vannak olyan feladatok is, amelyek nem a festészetre irányulnak.

A második évtől az önálló munkára kerül a hangsúly. A téma és médium választása szabad, és nagy hangsúlyt kap az alkotás formai megoldása, illetve annak indokolt kritikája és elemzése. A forma magában foglalja a médium, kompozíció, kontrasztrendszerek és az időzítés választását.

A művészet verbális megközelítése véget a kezdettől félévente szakmai beszámolót kell írni és adott esetben szakmai szövegeket elemezni. Ezzel egyfelől megtanulja a hallgató szavakba önteni a munkafolyamatokat, esetleg körülírni azt, ami nehezen megnevezhető; másfelől az írás jó módszer arra, hogy tudatosítsa, mivel foglalkozik. Továbbá a szakmára való felkészítéshez hozzátartózik a rendszeres munkaprezentáció, illetve a portfólió szerkesztése és pályázati anyagok összeállítása, és a diplomadolgozatra való felkészülése.