bezárás

Indul az intermédia felvételi előkészítő tanfolyam 2011-es kurzusa

Intermédia felvételi előkészítő tanfolyam 2010/2011. tanév


A képzés: 2011. május 7 – június 25. között szombatonként 11.00–17.50 óráig tart. A képzés keretében oktatott tárgyak: video- és számítógépes gyakorlatok, szakmai konzultációk, kortárs médiaművészet és filmtörténet, rajz-ábrázolás.

A képzés helye: a Magyar Képzőművészeti Egyetem 1063 Budapest, Kmety Gy. u. 27. sz. alatti Intermédia Tanszék épülete, a tanszék technikai infrastruktúrájának igénybevételével.

Jelentkezés: A pontosan kitöltött jelentkezési adatlap és a hiánytalanul csatolt mellékletek –1db igazolványkép a jelentkezési adatlapra ragasztva, rövid önéletrajz, a csekk befizetését igazoló szelvény a jelentkezési adatlapra ragasztva, 1 db saját névre megcímzett és felbélyegzett válaszboríték – Magyar Képzőművészeti Egyetemre történő visszaküldésével.

Cím: Magyar Képzőművészeti Egyetem „Előkészítő tanfolyam”, 1063 Budapest, Kmety Gy. u. 27.

Részletes programleírás és jelentkezési adatlap igénylés a klarir@intermedia.c3.hu e-mail címen (értesítési cím feltüntetésével) vagy személyesen, a tanszéken vagy a Tanulmányi Osztályon.

Jelentkezési lap visszaküldésének határideje: 2011. május 6.


Intermédia felvételi előkészítő tanfolyam

2010/2011-es tanév, 8 hetes kurzus
részletes programleírás

A képzés: 2011. május 7. – június 25. között 8 alkalommal, szombatonként 11.00–17.50 óráig tart. A képzés keretében oktatott tárgyak: fotó- és számítógépes gyakorlatok, szakmai konzultációk, kortárs médiaművészet és filmtörténet, rajz-ábrázolás.

A képzés részeként a jelentkezők műhelymunka keretében konzultációkkal és stúdió használatával készíthetik el munkáikat a kurzus során beadott pályázataik alapján.

A tanfolyam 2010/2011. tanév 8 hetes kurzusának időpontjai:

alkalom 8/1. 8/2. 8/3. 8/4. 8/5. 8/6. 8/7. 8/8.
dátum V. 7. V. 14. V. 21. V. 28. VI. 4. VI. 11. VI. 18. VI. 25.

A foglalkozások órabeosztása,

órabeosztás foglalkozások megnevezése
1. 11:00 - 12:30 rajz-ábrázolás
2. 13:00 - 14:30 fotó-, és számítógépes gyakorlatok
3. 14:40 - 16:10 szakmai konzultáció otthoni munkák elemzésével, szakirányú feladatokkal
4. 16:20 - 17:50 kortárs médiaművészet és filmtörténet

alkalmanként 4 foglalkozás (2x45 perc x4) 10-30 perces szünetekkel:

A 8 hetes kurzus díja:         (2x) 4x8 = 64 óra x 1000 Ft = 64.000 Ft

A képzés helye: a Magyar Képzőművészeti Egyetem 1063 Budapest, Kmety Gy. u. 27. sz. alatti Intermédia Tanszék épülete, a tanszék technikai infrastruktúrájának igénybevételével.
Kollégiumi szállás: A tanfolyamon való részvételhez kollégiumi szállás nem szükséges mivel a képzés szombatonként 11:00-17:50 óráig tart.

Jelentkezés: A pontosan kitöltött jelentkezési adatlap és a hiánytalanul csatolt mellékletek –1db igazolványkép a jelentkezési adatlapra ragasztva, rövid önéletrajz, a csekk befizetését igazoló szelvény a jelentkezési adatlapra ragasztva – Magyar Képzőművészeti Egyetemre történő visszaküldésével.

Cím: Magyar Képzőművészeti Egyetem, „Előkészítő tanfolyam”,

1063 Budapest, Kmety Gy. u. 27.

Jelentkezés ill. részletes programleírás és jelentkezési adatlap igénylés a e-mail címen vagy személyesen, a tanszéken vagy a Tanulmányi Osztályon.

Jelentkezési lap visszaküldésének határideje: 2011. május 6.

Tálosi Gábor
programvezető

2011. április 27.


Intermédia felvételi előkészítő tanfolyam

2010/2011. tanév, 8 hetes kurzus
a képzés keretében oktatott tárgyak leírása

fotó-, és számítógépes gyakorlatok
- Képfajták: -fotó, -film, -videókép, -computer kép
- Fényképezőgép, számítógép működése
- Képkomponálás (fotó) -képek, jelenetek elemzése, -képgyűjtés
- Irányított téma képi megfogalmazása, kiértékelése -képsorozat, storyboard készítése
- Saját munkák elemzése, továbbfejlesztése,
- Webtervezési alapismeretek,
- Készült képek/jelenetek összefűzése (montázsok fajtái),
- Szakirodalom ajánlása

A jelentkezők hozzanak magukkal:
- képeket (talált, saját),
- papírt, tollat, ceruzát, ollót, vonalzót,
- amennyiben rendelkeznek a következő eszközökkel: digitális fényképezőgépet, videókamerát

szakmai konzultáció otthoni munkák elemzésével, szakirányú feladatokkal
- az elméleti felkészültség esetleges hiányosságainak feltérképezése és útmutatás a hiány betöltésére, a jelentkezők figyelmének fókuszálása különféle ajánlott irodalmak olvasására, webhelyek, események és helyszínek látogatására,
- konzultáció a résztvevők saját, hozott munkái alapján, a konzultáció során felmerülő kérdések megvitatása, a  munkák továbbfejlesztését elősegítő feladatok kiadása,
- tematikus feladatok megoldása a korábbi felvételi feladatsorok alapján,
- segítség a felvételihez szükséges mappa összeállításában,
- az elkészült munkák bemutatása a kurzusban résztvevők csoportja előtt, kérdések felvetése és megválaszolása, avagy hogyan viselkedjünk felvételi/vizsga-helyzetben? "kiállok és megvédem a munkám", "hangosan is tudok beszélni", "nem jövök zavarba", "nincs akkora arcom, amekkorának tűnik" - címszavakkal

A előkészítő célja, hogy a jelentkező a felvételi vizsgára már megfelelő beszéd- és munkarutinnal érkezzen, a felvételin a számára rendelkezésre álló időt a vizsgadrukk helyett a kreatív munka tötse ki.

rajz-ábrázolás

- Technikák, anyagok (ceruza, szén, tus, festék, stb.) és kifejezésmódok különbőzőségei. A gátlások feloldása az anyagokkal szemben (elméletben és gyakorlatban)
- A manuális és gépek által készített kép közötti különbségek
- A sajátkezű ábrázolás, a valóság és a művészettörténeti példák összehasonlítása
- Az idő és a kifejezés alapossága közötti összefüggés (vagyis mit veszünk észre ha sok időnk van és mit ha kevés)
- Egyéni és csoportos képalkotás
- Tudj tervezni papíron is! (Egy még megvalósulatlan munka elmagyarázása szó nélkül, csak vizuális jelekkel)

kortárs médiaművészet és filmtörténet
(történet, elemzés, közös múzeum/"műterem" látogatásokkal)

A művészet és a tudomány a kultúra motorjai: a kreativitás forrásai, új törekvések színterei. A reneszánsz előtt még egységet alkottak. A nyugati kultúrában a reneszánsz a specializálódás elindítója volt, ettől kezdve a két út külön vált. Mindkettő külön nyelvet alakított ki magának, és egyre kevésbé értették egymást. A dialógusra az évszázadok folyamán folyamatosan igény volt, de XX. század második felében vált a közeledés intenzív tendenciává. Egymást megtermékenyítő folyamatok kezdődtek a művészet, a tudomány és a technológia között.

A tudomány és technika területei közül első sorban a biológia, a fizika, a kémia, a matematika, a kinetika, a telekommunikáció, a digitális információs rendszerek voltak kimutatható hatással a művészetre.

Az előkészítő folyamán a jelentkezők ezzel a folyamattal, és ennek példáival fognak megismerkedni, különös tekintettel a XX. és XXI. századi művészetre.

Az előadások mellett a résztvevők filmeket, hálózati műveket ismerhetnek meg, kiállításokat, illetve művészeket látogathatnak az oktató vezetésével.

Az elméleti tematika szorosan kapcsolódik a gyakorlati oktatáshoz, illetve a lehetőségek szerint figyelembe veszi a jelentkezők egyéni igényeit.