bezárás

Felhívás

Tudod mit jelent az a szó, hogy „CLAP”?

 Tudsz angolul? YouTube-on nézed a Hamletet? Akkor segíts nekünk, megháláljuk! Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet húsz neves európai gyűjteménnyel közösen internetes előadó-művészeti könyvárat épít. Elsősorban nektek: diákoknak, tanároknak, kutatóknak. Azért, hogy könnyebben hozzáférjetek a színházi forrásokhoz, hogy ne kellejen a szűkös nyitvatartási időkhöz igazodni, hogy európai kontextusban gondolkozzunk, hogy néhány kattintással összedobhassátok a Grotowskiról szóló prezentációt. Érdekel?

 1. NÉZD meg az épülő honlapot: www.eclap.eu és segíts nekünk jobbá, könnyen használhatóvá tenni azt. Jelenleg még csak mutatóban találsz rajta tartalmakat, de 2013 nyarára már több mint egy millió dokumentum között böngészhetsz majd: videók, előadásfotók, kritikák, tanulmányok, díszlet és jelmeztervek, bábok várnak rád a kontinens minden pontjáról. 

 2. Hogyan segíthetsz? TÖLTSD ki a következő angol nyelvű kérdőívet, melyben tanulási, kutatási szokásaidról érdeklődünk, illetve az ECLAP honlapjának használhatóságáról kérjük a véleményedet. http://www.surveymonkey.com/s/ECLAP_general_survey  (a kitöltés kb. 20 percet vesz igyénybe)

 3. Ha kitöltötted a kérdőívet, VÁLASZOLJ erre az emailre, mindössze ennyit: ECLAP NYEREMÉNYJÁTÉK, és részt vehetsz a sorsoláson. Ebben az emailben magyarul is megírhatod nekünk ötleteidet, véleményedet. Javaslataidat továbbítjuk az olasz programozóknak.

 4. JUTALOM: ha mázlid van Karácsonyra megajándékozunk új angol nyelvű kiadványaink egyikével, hogy gyakorolhasd a színházi angolt.

 5. CLAP YOUR HANDS TOGETHER! Böngéssz, olvass, tapsolj a színházteremben és az interneten. Köszönjük a segítséget!

NYEREMÉNYEK:

FŐNYEREMÉNY (1 példány)

BEYOND EVERYDAYNESS, THEATRE ARCHITECTURE IN  CENTRAL EUROPE

Monumentális képes album Közép-Európa legizgalmasabb színházépületeiről, 600 színes oldalon. Régiónk sajátos színházépítészeti hagyományának nagy ívű áttekintése időhiánnyal küszködő, böngészéshez szokott olvasóknak: rövid, tömör ismertető szövegek, méretarányos tervrajzok, kortárs és archív fotók. Kastélyszínházak, régi városi színházak, klasszikus és modern nemzeti színházak, Fellner és Helmer, kisebbségek színházai, avantgárd kísérletek, szocreál, posztmodern és a jövő színháza… Ajánlott kanapéban olvasgatásra vagy színházépítészeti szigorlathoz. Minden színházrajongó könyvespolcának kötelező tartozéka – ha elbírja a polc!
Lapozz bele itt: http://www.theatre-architecture.eu/publication.html

OCCUPYING SPACES (2 példány)

Tanulmánykötet Közép-Európa kísérleti színházi helyszíneiről az ötvenes évektől (majdnem) napjainkig. Hogyan foglalja el és népesíti be a nem-színházi tereket? Volt-e lakásszínház a szomszédos országokban is? Milyen „lehetetlen” helyszínekre menekültek a fiatal alkotók, ahhoz, hogy autonóm színházi tereket alakíthassanak ki? Hogyan viselte az államhatalom ezeket az underground kísérleteket? Milyen indíttatásból született egyre több helyspecifikus projekt a Vasfüggöny leomlása után is? Cseh, magyar, lengyel, szlovák, szlovén kutatók és alkotók gondolkodnak Közép-Európa eddig megíratlan tér- és színháztörténetének egyik legizgalmasabb fejezetéről.
Bővebben: http://www.theatre-architecture.eu/publication-ii.html

THEATRE AFTER THE CHANGE 1-2 (DVD melléklettel, 2 példány)

avagy Mi volt az után előtt?
Hogyan dolgozza fel a kortárs közép-európai színház a szocialista diktatúrák egyszerre távoli és közeli múltját? Egyáltalán fontos társadalmi feladat-e a múltfeldolgozás? Kell-e a színháznak ebbe beleszólni? Perlekedni a múlttal, elhallgatott, kínos kérdéseket boncolgatni, vitatkozni a politikával, dokumentumokat színre vinni. Érzékelhető-e nálunk is az új évezred beköszöntével jelentkező  „társadalmi fordulat” a kortárs színházművészetben? Mely pontokon kell újragondolnunk a színházesztétikai nézeteinket? Két budapesti nemzetközi konferencia kibővített előadásai, izgalmas esettanulmányok és a kerekasztal-beszélgetések átiratai olvashatók a hiánypótló kiadványban. A DVD melléklet videorészletek segítségével teszi átélhetővé a tanulmányírók konklúzióit. A Kortárs Drámafesztivál Budapest kiadásában megjelent két csinos kötet női retikülben is elfér, buszon, metrón kitűnően olvasható.