bezárás

Pályázati felhívás alkotói ösztöndíj elnyerésére - 2021

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 40 egy évre szóló ösztöndíjat hirdet havi 950 lej értékben, harmincöt év alatti romániai magyar alkotóknak az irodalom, a vizuális művészetek, a zeneművészet, a színház- és mozgásművészet, a film, televízió, rádió és multimédia területén.

A pályázat célja az erdélyi magyar kultúrát gazdagító művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez való hozzájárulás, a művészet társadalmi közmegbecsülésének kifejezésre juttatása.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázat lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A pályázati felhívás letölthető a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro).

2021-ben csak online pályázás lehetséges, papír alapú pályázatokat nem fogadunk el. Kérjük, pályázás előtt olvassa el a honlapon található pályázási útmutatót a https://bit.ly/2o9RssA címen.

A regisztrációt követően a pályázónak szükséges beküldenie egy kitöltött és aláírt nyilatkozatot, amely a beküldött pályázatot hivatott hitelesíteni. A nyilatkozat az adatlapról tölthető le.

A pályázat elküldésének határideje 2021. május 10., 16 óra.

A nyilatkozatot a következő címre kérjük eljuttatni:

Fundaţia Communitas (Alkotói Ösztöndíjbizottság)

400489 Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 60., jud. Cluj

Az ösztöndíjban részesült pályázóknak az ösztöndíjuk időtartama alatt létrejött alkotások megjelentetésekor, bemutatásakor (egyéni kötet vagy tárlat, előadás, koncert, film) fel kell tüntetniük a pályázatot finanszírozó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, valamint a kiíró és lebonyolító Communitas Alapítványt, az Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro) letölthető logók alkalmazásával. Az ösztöndíj lejártakor az ösztöndíjas köteles szakmai beszámolóban ismertetni, dokumentálni egy éves alkotói munkáját.

A nyertes pályázóknak az alkotói ösztöndíjat gála keretében adjuk át.

Pályázási feltételek:

A pályázóknak az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó pályázatot kell benyújtaniuk. A pályázatnak tartalmaznia kell:

 • az online rendszerben pontosan kitöltött pályázati űrlapot;
 • részletes szakmai önéletrajzot;
 • az erdélyi magyar kultúra valamelyik kiírt ágazatához kapcsolódó éves alkotói tervezetet vagy előadói elképzelést (a pályázati űrlap 6. pontjában);
 • személyazonossági igazolvány másolatát;
 • a művészeti ágazathoz kapcsolódó mellékleteket.

Az irodalom területén kérünk mellékelni az eddig publikált szövegekből egy reprezentatív válogatást, vagy egy megjelent kötetet, illetve az eddigi munkákról egy rövid beszámolót és publikációs listát.

A vizuális művészetek (képzőművészet, alkalmazott művészetek, intermédia és fotóművészet) területén a pályázónak mellékelnie kell legkevesebb 10 db. jó minőségű felvételt munkáiról; esemény, látványtervezés vagy intermédia művészeti alkotás esetében pedig a fotók mellett részletes leírást vagy videót kérünk. Nagy méretű videó esetén, kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linket másolja be a pályázati űrlapba.

A zeneművészet ágazatában a pályázóknak mellékelniük kell:

 • zenealkotás területén egy olvasható partitúrát, a szerző előző műveiből hanganyagot, a benyújtott zenemű lejátszott zongorakivonatát (amatőr felvétel is lehet, ez a feltétel nem kizáró jellegű), vokális művek esetében pedig szöveget vagy szövegkönyvet is;
 • előadóművészet területén előző fellépések reprezentatív felvételeit, a repertoár szakszerű megjelölését, tervezett hangversenykörutak vagy bemutatók esetén a befogadó intézményekkel kötött szerződéseket vagy nyilatkozatokat, menedzseri tervet, hangszeres együttesek vezetőjeként pedig mellékelni kell az együttes összetételét, a névsort és a létszámot, vokális együttesek vezetőjeként a műfaji megnevezést, a névsort és a hangfajt;
 • folklórtudomány és muzikológia területén csak alkotói jellegű pályázatok vázlatát kérjük mellékelni.

Az elektronikus hang- és videóanyagokat kérjük, a pályázati űrlap mellékletek menüpontjába csatolja. Nagy méretü anyagok esetén, kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linket másolja be a pályázati űrlapba. Az alkotásokat kérjük a következő formátumokban lementeni:

 • hanganyag esetén .mp3 kiterjesztéssel,
 • videó esetében .avi kiterjesztéssel.

A színház- és mozgásművészet ágazatában tetszés szerint csatolni lehet eddigi alkotásokról készült felvételeket, kritikákat. A felvételeket csatolja a pályázati űrlap mellékletek menüpontjába, vagy nagy méret esetén kérjük, töltse fel valamely felhőtárhelybe és a linkjét másolja be a pályázati űrlapba.

A film, televízió, rádió és multimédia ágazatban kérjük mellékelni munkásságuk jellegzetes alkotását bemutató videót, valamint:

 • játékfilm-, animációs film-, tévéfilm- és videóblog-terv esetén szinopszist és/vagy treatmentet és/vagy irodalmi forgatókönyv szintjén kidolgozott jelenetet;
 • kísérleti film- és dokumentumfilm-terv esetén szinopszist és rendezői koncepciót;
 • tévéműsor esetén műsorkoncepciót.

Rádió kategóriában pályázni rádiójáték, hangoskönyv, portré, dokumentum, riport műfajokban is lehet.

Amennyiben a csatolni kívánt videók nagy méretűek, kérjük, töltse fel egy felhőtárhelybe, és a linkjét másolja be a pályázai űrlapba.

Formai hibának tekintendők:

 • a nyilatkozat nem érkezik be határidőre az Alapítvány pályázati irodájához;
 • az online űrlap tartalmilag kifogásolhatóan van kitöltve;
 • hiányoznak a kötelező mellékletek.

Kérjük a pályázatban megjelölni, ha a pályázónak az igényelt ösztöndíjjal egy időben, máshonnan is folyósítanak hasonló juttatást.

A pályázatok egyéniek. A zeneművészet, illetve a színház- és mozgásművészet terén a pályázó alkotói tervébe belefoglalhatja kivételes esetben egy együttes vagy csoport közös munkáját, amennyiben vezetője ennek a produkciónak, de az ösztöndíj ebben az esetben is személyre szóló.

Nem pályázhat az, aki:

 • 2020. december 31-ig betöltötte 35-ik életévét.
 • előző 3 évben alkotói ösztöndíjban részesült (az ösztöndíj lejártától számítva).

További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány pályázati irodájának munkatársaihoz: Sólyom Réka – irodavezető, Kiss Kinga – referens.

Cím: Fundaţia Communitas, 400489 Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 60

Telefon/fax: 0264 - 594 570
Telefon/mobil: 0723 - 250 324, 0736 - 444 437

E-mail:
communitas@rmdsz.ro

Pályázati kiírás .pdf

communitas.ro

Hírek

TRA NGUYEN: CRACK Diplomakiállítás // Artus Kapcsolótér megnyitó

Megnyitó: 2022. febr. 1., 18:00
Helyszín: Artus Stúdió
Megtekinthető: 2022. febr. 1-8.

2022. január 19.

PoC pályázat

Pályázat benyújtás határideje: 2022. február 25. (péntek) 14:00

2022. január 19.

AB PICTURES 2020-22

Vernisszázs: 2022. január 21., 18:00
Helyszín: Szent István Király Múzeum, PELIKÁN GALÉRIA
Megtekinthető: 2022. február 25-ig

2022. január 19.

delineo ergo cogito

Megnyitó: 2022. január 21. 18:00
Helyszín: Vasarely Múzeum
Megtekinthető: 2022. április 24-ig

2022. január 18.

A festékbe lépő ember

Megnyitó: 2021. 01. 24. 18:00
Helyszín: MKE PROFIL
Megtekinthető: 2022. 01. 24-30

2022. január 13.

SOLID ROCK – Berentz Péter és Orbán Előd kiállítása

Megnyitó: 2021. december 14., 18:00
Helyszín: KARINTHY SZALON
Megtekinthető: 2022. január 28-ig

2021. december 07.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.