bezárás

Péli Tamás: Születés

Megnyitó tárlatvezetés

2021. 06. 08. 16.00
BTM Vármúzeum (Budapest I. Szent György tér 2.)

A projekt az OFF Biennálé Budapest és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása.

Izgatottan várjuk, hogy látogatóink személyesen is megcsodálhassák a huszadik századi magyar festészet eme markáns remekművét. Ez alkalomból exkluzív tárlatvezetéseket szervezünk, ahol a résztvevők még a múzeum nyitása előtt megismerhetik a mesterművet. Regisztrálj a vezetésre és legyél az elsők közt, akik felfedezhetik ezt az egyedi festményt!

Regisztráció: https://forms.gle/429szpuGwefcYqk87

A résztvevők maximális létszáma 30, regisztráció szükséges. A program ingyenes.
A tárlatvezetést Fedorkó Boglárka tartja.

Az OFF Biennálé Budapest és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása Közösen kihordani címmel látható hamarosan. A monumentális pannót Péli Tamás roma festőművész készítette tanítványai – köztük Szentandrássy István – közreműködésével. A Születés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács megrendelésére készült, és az egykori tiszadobi Andrássy-kastélyban működő Gyermekváros ebédlőjének falára került 1983-ban. A kastély 2011-es felújításakor a pannót eltávolították, és négy darabra bontva a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították. A múzeum folyosóján állt lefedve azóta is – így nem károsodtak a pozdorjalapok, de a mű eltűnt, a nagyközönség számára nem volt látható.

Péli Tamás Születése több tekintetben is páratlan jelentőségű alkotás. Egyrészt van egy, az identitás kialakulását elbeszélő, szimbolikus magja: egy képzelt-megálmodott fejlődéstörténet, amit egyfelől a magyarországi roma történelem emblematikus alakokon keresztül elbeszélt epizódjai, másfelől pedig egy újabb genezis – a formálódó magyar roma értelmiség – szereplői vesznek körbe. Ugyanakkor ez a születés egy közös születés, tehát ebben az aktusban a magyarok is (újjá)születnek. Ezeket a történeteket nem lehet a “másik” nélkül megírni.

A magyar és a roma elbeszélések egymásba fonódnak, egymást feltételezik, és szükségük van egymásra, ahogy a pannón is megjelenik huszárviseletben a roma, vagy a birodalmi sas, ami romát és magyart egyaránt fenyeget. Másrészt a témaválasztással a valahova tartozás élményét kívánta átadni a művész a tiszadobi gyermekváros magukra hagyott, árva vagy szüleiktől elválasztott gyerekeinek. Harmadrészt a festő eltökélt célja volt, hogy megteremtse a roma képzőművészet alapjait, hogy elegendő muníciót biztosítson a felnövekvő generációk számára a kultúra ápolására, élvezetére és gyarapítására. A Születés ennek a teremtésnek is a pillanata.

A Péli-projekt célja, hogy a Születés-pannó ismét közönség elé kerüljön, ezúttal egy magas reputációjú, széles közönséget vonzó intézményben, és ezáltal megnyissa a teret azoknak a párbeszédeknek, amelyek lehetőségét a kép és kontextusa hordozza. Az OFF-Biennálé és a Budapesti Történeti Múzeum együttműködésével megvalósuló kiállítás több szálon is olyan lényeges társadalmi és elméleti kérdéseket, egyéni és kollektív tapasztalatokat fogalmaz meg, amelyek különösen a jelen perspektívájából nézve megkerülhetetlenek, amikor nemcsak ez a mű tűnt el szem elől, de annak kontextusa is.

A projekt nem egy exkluzív képzőművészeti programként valósul meg, sokkal inkább a közösségre építve, aktív közösségi szerepvállalással. A közösség pedig nem egy „elképzelt”, absztrakt fogalom ebben az esetben, hanem egy konkrét tapasztalatból, a Péli-képhez fűződő kapcsolódások tapasztalatából építkezik. Ennek a közösségnek bárki a tagja lehet, aki valamilyen módon kapcsolódik (vagy kapcsolódni szeretne) a Születés című képhez, legyen az egy élmény, tudás, vagy csak egy olyan szövete az életnek, ami erőforrásként jelentkezik a mindennapokban. Ezt a közösséget szeretnénk (újra) létrehozni, illetve láthatóvá tenni, segíteni saját maga megalkotásában.

A tervek szerint a kép bemutatásának híre teremtő erővel fog bírni. Gyújtópontjává válik a roma kortárs képzőművészeti diskurzusnak, behívja, becsalogatja a térbe azokat a hangokat, szereplőket, akik a roma és kortárs képzőművészetet alakító, meghatározó kérdésekben megszólalni vagy meghallgatni kívánnak. A kiállítás ugyanakkor elismeri a mű identitás- és narratíva-alkotásban betöltött szerepét és jelentőségét, illetve célja, hogy megmutassa azt a közös emlékezetvilágot, amin keresztül a roma közösség(ek) tagjai, illetve romák és nem-romák egymáshoz tudnak kapcsolódni.

A kiállítás kurátorai: György Eszter, Szász Anna Lujza, Szűcs Teri

 

exindex.hu

Hírek

TRA NGUYEN: CRACK Diplomakiállítás // Artus Kapcsolótér megnyitó

Megnyitó: 2022. febr. 1., 18:00
Helyszín: Artus Stúdió
Megtekinthető: 2022. febr. 1-8.

2022. január 19.

PoC pályázat

Pályázat benyújtás határideje: 2022. február 25. (péntek) 14:00

2022. január 19.

AB PICTURES 2020-22

Vernisszázs: 2022. január 21., 18:00
Helyszín: Szent István Király Múzeum, PELIKÁN GALÉRIA
Megtekinthető: 2022. február 25-ig

2022. január 19.

delineo ergo cogito

Megnyitó: 2022. január 21. 18:00
Helyszín: Vasarely Múzeum
Megtekinthető: 2022. április 24-ig

2022. január 18.

A festékbe lépő ember

Megnyitó: 2021. 01. 24. 18:00
Helyszín: MKE PROFIL
Megtekinthető: 2022. 01. 24-30

2022. január 13.

SOLID ROCK – Berentz Péter és Orbán Előd kiállítása

Megnyitó: 2021. december 14., 18:00
Helyszín: KARINTHY SZALON
Megtekinthető: 2022. január 28-ig

2021. december 07.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.