bezárás

Colony II.

Szept. 18, Zsilip u. 9.
Résztvevő helyek: Skurc, Taigetosz, Vészkijárat, Neongrey, Valéria

A népszigeti műtermek idén is megnyílnak egy napra a MAHART hajójavítótelepén, hogy kiállítások és műhelylátogatások formájában mutassák be munkájukat. Amire számítani lehet: képzőművészet, posztindusztriális háttér, ital, zene, bogrács.

Program:
Skurc - Rizóma
Kiállító művészek: Üveges Mónika, Németh Dávid, Matisz Richárd, Lázár Kristóf, Bencs Dániel, Németh László, Szalay Krisztina
Kurátor: Fülöp Tímea
„Szétszedtük az univerzumot, és fogalmunk sincs róla, hogyan rakjuk össze. Miután az előző évszázadban dollárbilliókat költöttünk a kutatásban a természet szétszedésére, csak most ismerjük be, hogy fogalmunk sincs arról, hogyan tovább – kivéve, hogy még apróbb darabokra szedjük.” Barabási Albert-László: Behálózva, Helikon, 2013.
A 20. században láttuk be, hogy a világ nem temporálisan és lokálisan határolt, különálló egységek szummája, hanem egy hálózat, sőt hálózatok hálózata, és csak a posztmodern tette kulcsfogalommá a rizómát. Ez azért történhetett meg, mert egy párhuzamos folyamat az episztemológiai tényeket hátrahagyva a történeti alapok keresése helyett a transzformációk vizsgálatába fogott – a rizómák ugyanis bár archeológiailag kutathatóak, de ozmózis által jönnek létre.
A transzformációk azért kiemelten fontosak, mert rajtuk keresztül fedezhető fel a kontinuitás, a rendszerben megbújó sorozatosság, a térben szétszórt tárgyak közös dimenziója, az idő. A rizómát eredményező ozmózis az a jelenség, amikor a két tengely, idő és tér, egymásra dől: a dimenziók fedésbe kerülnek.

Taigetosz - Indulatok az önkiszolgálóban
Kiállító művészek: Bakó Helén, Békefi Róbert, Ottinger Viola, Pap Gábor, Rozman Csenge, Sándor János, Tolmár Bence, Tóth Rudolf
A Taigetosz csoport kiállításán a 8 fős csapat közelmúltban készült, alapvetően a festészet és a grafika műfajaiba sorolható munkái kerülnek bemutatásra, nem egy központi tematika szerint válogatva, hanem a puszta egymás mellett élés jegyében. Kiállításra kerülnek az egy éves fennállás alatt, már a népszigeti műteremben készült művek, illetve a járvány miatt eddig közönség előtt szerepelni nem tudó diplomamunkák is.

Neongrey - Reflexiók
Kiállító művészek: Horváth Viki, Engler Gábor
Nyitott műhely és kiállítás. Tárgysimogatás és szerszámfetisizmus. Álmokról, egoizmusról, bátorságról a 3x3 kollekció tárgyain keresztül.

Vészkijárat
Kiállító művészek: Nagy Edit, Kozák Kata, Dömötör Sámson László, Miksa Bálint
Megnyitó: szept. 18, 17:00. A galériát Miksa Bálint avatja fel.

Valéria - léci dumáljunk
Kiállító művész: Törteli Lilla
A Népsziget telepén évek óta aktívan tevékeny Filip leánytestvére, Valéria is bemutatkozik. A kis tér a harmadik kiállítását nyitotta meg szeptember 3-án.
Tárlatvezetés: 10:00-17:00. A nap folyamán az alkotóval kibővített képzőművészeti-zenei formáció színesíti az eseményt.

..................................................................

Studios once again open their doors to the public for a day on the MAHART area at Népsziget to present their works in the form of exhibitions and studio visits. What to expect? Fine art, postindustrial vibes, drinks, music and bogrács.

www.facebook.com

Hírek

A kert szelleme - Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatóinak munkáiból az Esernyős Galériában

Megnyitó: 2022. aug. 4., 18:00
Helyszín: Esernyős Galéria
Megtekinthető: 2022. szept. 6-ig.

 

2022. augusztus 02.

POSZTSZOVJET – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

Megnyitó: 2020. junius 27. 19:30
Helyszín: Centrális Galéria
Megtekinthető: 2022. december 31-ig

2020. június 24.