C80 – A rák esztétikája?

C80 – A rák esztétikája?

C80 – A rák esztétikája?

Mindannyian tudjuk, hogy vannak láthatatlan betegségek, amelyek kívülről érzékelhetetlen tünetekkel támadják meg az emberi szervezetet. Ezek a betegségek azonban – többek között ilyen a rák is – a nem laikusok számára nagyon is láthatóak. Az egészségügyi szakemberek a sejtek szintjén kutatva határozott vizuális vetületeit ismerik megbetegedéseinknek. Ez a kettősség adja a C80 projekt kiindulópontját.

A projektről

De mit is jelent a cím? A C80 egy BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kód, amely a lokalizáció meghatározása nélküli rosszindulatú daganatokat takarja. Az önmagában ritkán használt kód a projekt szempontjából éppen megfelelő: kifejezi a rák jelenlétét, de teret enged annak is, hogy bármelyik típusával és bármilyen módon foglalkozhassunk vele. Az alcím Susan Sontag A betegség mint metafora című írására utal, amelyben a szerző elképzelhetetlennek tartja, hogy a rákot valaha is esztétikusnak lássuk. A kérdésként megfogalmazott alcím nem vitatkozni kíván az állítással, hanem körüljárni azt. Megvizsgálni a daganatos betegségeket a képzőművészet eszköztárával.

A program célja egyrészt a betegség, és különösen a rákkal szembeni tabuk lebontása, másrészt pedig a kölcsönös tanulási lehetőségek kiaknázása betegek, egészségügyi szakemberek és, a vizualitást erősítendő, képzőművészek között. A rák körüli téveszmék és félelmek csökkentése elsősorban párbeszéden keresztül lehetséges. Hogy nyíltabban tudjunk beszélni a témáról, a képzőművészetet hívjuk segítségül: abban bízunk, hogy a kortárs művészet képes bevonni egy másfajta megközelítést, amellyel könnyebben indulunk el a rákot övező tabuk ledöntéséhez vezető úton.

A megvalósítás

A program megvalósítása 2023 szeptemberében indult. Az ezt követő hónapokban az onkológusokból, patológusokból, orvostanhallgatókból, pszichológusokból, ráktúlélőkből, kurátorokból és képzőművészekből összeállított csoport rendszeresen szervezett workshopokon találkozott. A workshopokat különböző témakörök mentén szerveztük és időnként külsős előadókat is meghívtunk. A workshopok célja a kölcsönös tudásmegosztás volt, a résztvevőknek pedig lehetőségük volt a workshopokon túl is felvenni egymással a kapcsolatot, illetve a találkozók állandó helyszínén, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben is egyeztethettek időpontot önálló látogatásra akár a szövettani laboratóriumban, akár egyes szakorvosokkal.

Az első néhány találkozó tudományos alapozásként szolgált, ezeket a projektvezető, Kiss Richárd, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének patológus szakorvosa vezette. Jártunk a szövettani laboratóriumban, tanultunk a rákdiagnosztika lépéseiről a biopsziától a metszet elkészülésén át az elemzéséig. Beszéltünk a rák nevezéktanáról, főbb típusairól, és a kezelések fajtáiról, működéséről. Egy családtag megbetegedése esetén a család, mint rendszer felbomlásáról és újrarendezhetőségéről Papp Zsuzsanna Katalin pszichológus tartott előadást. Az onkopszichológia alapjaiba és gyakorlati megvalósulásába Szekeres Tamás klinikai szakpszichológus vezetett be minket. A projektet szervező két kurátor, Kollár Dalma Eszter és Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) a betegségekkel és a rákkal foglalkozó művészeti példákról, kiállításokról prezentált. Az utolsó közös workshop alkalmával a résztvevők szabadon kérdezhettek, beszélgethettek, és a workshop-sorozat tapasztalatait is megoszthatták egymással.

Végeredményben két kifutása lesz a projektnek. Az egyik egy kiállítás, amely a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének előcsarnokában kerül megrendezésre és 2024. április 5-én nyílik meg. A felkért kortárs művészek – Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi – helyspecifikus, a workshopok folyamán, illetve az azokat követő időszakban létrehozott új műveiket mutatják be itt, amelyek reményeink szerint segítenek a látogatók számára új perspektívát nyitni a rákról való gondolkodásban. A másik egy kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány, amely összefoglalja a workshopok során termelődött tudásanyagot, tapasztalatokat, valamint a folyamat, az elkészült művek és a kiállítás dokumentációját. A dokumentációhoz fontos megemlíteni a C80 weboldalát (https://semmelweis.hu/c80/) amelyen a katalógust kiegészítve folyamatosan jelennek meg blogbejegyzések az egyes workshopokról, azok témájáról és a művészek háttérmunkájáról is.

A kiállítás

A C80 – A rák esztétikája? című kiállítás 2024. április 5-én nyílik meg a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében és 2024. május 31-ig lesz látogatható, előzetes bejelentkezéssel, időszakos nyitvatartások alkalmával és kapcsolódó programjaink ideje alatt. A kiállításon bemutatásra kerülnek az elmúlt fél év együttműködéséből születő új műalkotások, amelyek mindegyike más-más módon közelíti meg a rák kérdéskörét. Albert Ádám a rákos sejtek viselkedéséből kiindulva készíti el videómunkáját, amelynek alapja egy tényszerű, de lírai szöveg lesz a betegségről. Benczúr Emese installációja a szövettani metszetek tároló kazettáit használja fel, és felhívja a figyelmet a rák és az egészségügy laikusként nem megismerhető tényezőire. Szintén egy kívülről láthatatlan aspektusra, a rákdiagnosztikában dolgozók aprólékos, rendszerezett munkájára fókuszál Máté Dániel, amelyet szimbolikus fotókon keresztül mutat be. Neogrády-Kiss Barnabás fotóalapú installációja a rák stigmatizálásával foglalkozik, valamint a daganatok stilizált és valós képi ábrázolásával. Poór Dorottya képregény–szerű textil műve a rák körüli babonákat és téveszméket dolgozza fel. Simon Zsuzsi videó-installációja pedig azokat a hétköznapi cselekvéseket mutatja be, amelyek mell- és méhnyakrákon átesett nőknek adtak kapaszkodót betegségük alatt.

Partnereink, jövőbeli terveink

A C80 az EUniWell (European University of Well Being) Seed Fund által támogatva valósul meg, ennek köszönhetően a magyar (Semmelweis Egyetem) mellett három európai egyetem (University of Florence, Murcia University, Linnaeus University) oktatóival és hallgatóival működünk együtt. A nemzetközi együttműködés során minden helyszín saját erőforrásainak megfelelően vesz részt a programban, workshopjaink, eseményeink tapasztalatait megosztjuk egymással, majd a projekt weboldalán és katalógusában publikáljuk az eredményeiket.

Hosszútávú tervünk, hogy a C80 módszertana példaként szolgálhasson akár más betegségek, egészségügyi témakörök feldolgozásában is, illetve hogy a projekt edukációs tartalma valamilyen formában bekerülhessen a Semmelweis Egyetem kurrikulumába.

https://semmelweis.hu/c80/

https://www.facebook.com/c80project

https://www.instagram.com/c80_project/

Elérhetőségek:

Dr. Kiss Richárd, projektvezető
kiss.richard@semmelweis.hu

Kollár Dalma Eszter, kurátor
hello@dalmaeszterkollar.com

Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), kurátor
kovacsbigkristof@gmail.com

KÉPZÁRÓ

Időpont: 2024.06.21. 15:00 –
Helyszín: MKE Epreskert

KÉPZÁRÓ

Intermédia-művész Diploma – 2024 # JövőKÉPZŐ

Helyszín: MKE | Barcsay terem
Megtekinthető: 2024.06.18 – 20.

Intermédia-művész Diploma – 2024 # JövőKÉPZŐ

COSTA ART & CRAFT MŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

Határidő: 2024.08.31. délelőtt 10:00 óra

COSTA ART & CRAFT MŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

Sport a magyar művészetben

A regisztráció kezdete: 2024. május 28.

Sport a magyar művészetben

A 19. ART LAGUNA-DÍJ PÁLYÁZATA

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. július 31.

A 19. ART LAGUNA-DÍJ PÁLYÁZATA

A SZÓMA TUDATOSÍTÁSA / TEST FELÜLETEK

Az MKE Vizuális Művészet Tanszékének kiállítása
Megnyitó: 2024.06.14. 18:00
Helyszín: MAMŰ Galéria
A kiállítás megtekinthető: 2024.06.15 – 07.05.

A SZÓMA TUDATOSÍTÁSA / TEST FELÜLETEK

V4 GEN Mini-Grant pályázaton vett részt egyetemünk

A Magyar Képzőművészeti Egyetem sikeresen részt vett a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott V4 GEN Mini-Grant pályázaton...

V4 GEN Mini-Grant pályázaton vett részt egyetemünk

Időtranszkripció 

Bodóczky István kiállítása a 7. Művészetpedagógiai Konferencia keretében
Megnyitó: 2024.07.02. 18:00
Helyszín: MKE | AULA
Megtekinthető: 2024.07.02–06.

Időtranszkripció 

Szobrászművész Diploma – 2024 # JövőKÉPZŐ

Helyszín: Epreskert
Megtekinthető: 2024.06.14–21.

Szobrászművész Diploma – 2024 # JövőKÉPZŐ

Keressük Magyarország legjobb logóját!

Keressük Magyarország legjobb logóját!
Nevezz te is alkotásoddal!
Beadási határidő: 2024. július 14., éjfél

Keressük Magyarország legjobb logóját!

Grafikus hallgatók Bécsben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafikus hallgatói meghívást kaptak Bécsbe az Akademie der bildenden Künste Wien / a Bécsi Képzőművészeti Egyetemen 2024. május 8-10. között megrendezésre került Print Fesztiválra.

Grafikus hallgatók Bécsben

MKE-s hallgatók nyerték a V4 Ipari Örökség logó- és arculattervezési pályázatát

1. helyezett: An Zhengxin Tímea – MKE grafikusművész hallgató
2. helyezett: Bibó Dániel István – MKE grafikusművész hallgató
3. helyezett: Bagaméri Ádám – MKE grafikusművész hallgató

MKE-s hallgatók nyerték a V4 Ipari Örökség logó- és arculattervezési pályázatát

NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ – IPMAU PROJEKT

Sikeresen zárult a 2024. május 15-17. között megrendezett IPMAU (Interdisciplinary Puppetry Modules for Art Universities) projekt nemzetközi találkozója...

NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ – IPMAU PROJEKT

TÉRIDŐBEN LEBEGVE – Szécsényi-Nagy Loránd

Megnyitó: 2024.06.07. 18:00
Helyszín: Szent István Király Múzeum Országzászló téri emeleti kiállítótér
Megtekinthető: 2024.06.07. –  09.01.

TÉRIDŐBEN LEBEGVE – Szécsényi-Nagy Loránd

Meghívó Brittnek Andrea kiállításának megnyitójára

Megnyitó:: 2024.05.30. 18:00
Helyszín: Virág Benedek Ház
Megtekinthető: 2024.05.30. – 06.22.

Meghívó Brittnek Andrea kiállításának megnyitójára

Bubla Éva Lélegzésre Kijelölt Hely c. installációja a Gellért-hegyen

2024. augusztus 14-ig
Gellért-hegyi Jubileumi park

Bubla Éva Lélegzésre Kijelölt Hely c. installációja a Gellért-hegyen

Juniális – Az MKE alumni találkozója

Helyszín: MKE Epreskert
Időpont: 2024.06.21., 10:30 – 14:30

Juniális – Az MKE alumni találkozója

Mozaikok az 1900-as évektől, Modern anyagok, új problémák fókuszban

Nemzetközi regionális szakmai találkozó a modern mozaikörökség megőrzése és restaurálása kapcsán

Mozaikok az 1900-as évektől, Modern anyagok, új problémák fókuszban

Megnyitja kapuit a titokzatos kert

2024. június 22. (szombat)

Megnyitja kapuit a titokzatos kert

Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban

2024. május 18. – augusztus 18.
LUDWIG MÚZEUM

Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban

TUDATTALAN RÉTEGEK – Hermann Zsófia

Megnyitó: 2024.05.22. 19:00
Helyszín: Godot Galéria
Megtekinthető: 2024.05.22. – 06.15.

TUDATTALAN RÉTEGEK – Hermann Zsófia

Budapest Ösztöndíjprogram 2024/2025

A pályázat jelentkezési határideje: 2024. június 16.

Budapest Ösztöndíjprogram 2024/2025

ALVÓ ÜNNEP – Chilf Mária

Megnyitó: 2024.05.15. 18:00
Helyszín: VILTIN Galéria
Megtekinthető: 2024.05.15. – 06.15.

ALVÓ ÜNNEP – Chilf Mária

Diploma 2024 # JövőKÉPZŐ

Megtekinthető: 2024.05.13 – 06.16.

Diploma 2024 # JövőKÉPZŐ

Krés – A Képzőművészet-elmélet Tanszék 2024-es diploma-projektjei

Megnyitó: 2024.05.28. 18:00
Helyszín: ISBN Könyv+Galéria
Megtekinthető: 2024.05.29 – 06.20.

Krés – A Képzőművészet-elmélet Tanszék 2024-es diploma-projektjei

KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói kiállítása
Megnyitó: 2024.05.06., 18.00
Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház Pincegaléria
Megtekinthető: 2024.05.07. – 06.16.

KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS

Ujvári János diplomadíj-pályázat felhívás a 2023/24 tanév tavaszi félévében végzős hallgatók részére

A jelentkezés határideje: 2024. május 5.

Ujvári János diplomadíj-pályázat felhívás a 2023/24 tanév tavaszi félévében végzős hallgatók részére

Pályázati felhívás –  A LUDWIG  ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATÁRA

Külföldi tanulmányút támogatására
MÓDOSÍTOTT határidő: 2024. április 2. (kedd) éjfél.

Pályázati felhívás –  A LUDWIG  ALAPÍTVÁNY ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATÁRA

Az Erasmus+ programban külföldi mobilitásban részt vevő hallgatók esélyegyenlőségi kiegészítő pénzügyi támogatására

Az esélyegyenlőségi támogatás célja, hogy a kiegészítő támogatás segítségével egyenlő lehetőséget biztosítson

Az Erasmus+ programban külföldi mobilitásban részt vevő hallgatók esélyegyenlőségi kiegészítő pénzügyi támogatására

ERASMUS+ OKTATÓI ÉS SZEMÉLYZETI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Oktató és nem oktató munkatársak részére európai és Európán kívüli intézményekbe

ERASMUS+ OKTATÓI ÉS SZEMÉLYZETI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS