Adatbázisok, online folyóiratok

Adatbázisok, online folyóiratok

Elérhető adatbázisok

Az előfizetett adatbázisok a Magyar Képzőművészeti Egyetem hálózatán belülről érhetőek el. Az adatbázisokat az egyetemi hálózaton belül használva nem szükséges az egyes adatbázisokba külön bejelentkezni.

Egyetemi polgárok (oktatók, hallgatók, dolgozók) eduID használatával (@mke.hu végű e-mail címűkkel) távolról is elérhetik az adatbázisokat.
A távolról történő elérést az teszi lehetővé, hogy a Könyvtár kezdeményezésére az Egyetem csatlakozott az eduID rendszerhez. Az eduID-ről részletes információkat itt lehet találni: https://eduid.hu/
Az eduID lehetővé teszi számos egyéb web alapú felsőoktatási és akadémiai szolgáltatás elérését is. Fontos tudni, hogy ez a lehetőség csak az Egyetem által előfizetett vagy ingyenes adatbázisok, szolgáltatások esetén működik (tehát nem egy általános belépő minden adatbázisba!).

Magyar oldalakon általában az "eduID Bejelentkezés" gombra kell kattintani.

Külföldi adatbázisok nyitó oldalán az intézményen vagy könyvtáron keresztül történő bejelentkezési lehetőséget kell keresni (pl. Sign in via your institution) aztán a megjelenő listában vagy keresőfelületen megkeresni az egyetem nevét (magyarul vagy angolul).
A következő ablakban kell bejelentkezni saját, @mke.hu végű e-mail címünkkel és jelszavunkkkal. Ezt a bejelentkező oldalt az egyetem üzemelteti, így a megadott jelszó nem kerül a külső szolgáltatókhoz. Egy munkamenet során csak egyszer kell bejelentkezni.
Bejelentkezés után az adatbázis ugyanúgy használható, mintha a könyvtári számítógépeken léptünk volna be.

Az egyetem oktatói VPN használatával is elérhetik adatbázisokat.

Az adatbázisok eléréséhez segítséget a könyvtárosok tudnak nyújtani a konyvtar@mke.hu email címen.

Arcanum Digitális Tudománytár

- Az adatbázis a https://adt.arcanum.com/hu/ oldalon érhető el.
- Távoli elérés eduID bejelentkezéssel: kattintson az oldal tetején látható Bejelentkezés linkre, majd válassza ki a "Bejelentkezés eduID fiókkal" opciót. A megjelenő oldalon kezdje el begépelni a Magyar Képzőművészeti Egyetem kifejezést. A megjelenő listában jelölje ki az Egyetemet. Ezt követően az egyetemi e-mail címet és jelszót kell megadni.
- Folyamatosan bővülő adatbázis, melyben tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el (több tízmillió oldalnyi tartalom).
- Lehetőség teljes szövegű keresésre (a dokumentumok minden szava, kifejezése kereshető).
- Dokumentumok lementése 50 oldalanként.
- "Számítógépes látástechnológia": mesterséges intelligencia segítségével arcfelismerésre, arckeresésre is van lehetőség. (További információ ide kattintva érhető el)
- Képes oldalak keresése: a keresés szűkíthető illusztrációkra, így csak olyan oldalak jelennek meg a találati listában, melyek tartalmaznak illusztrációt (a keresett kifejezéssel kapcsolatban).

Oxford Art Online

- Az adatbázisba bejelentkezni a https://www.oxfordartonline.com/ oldalon keresztül lehet.
- Távoli eléréshez kattintson a bal oldalon látható Sign in via you institution linkre, majd keresse meg a megjelenő listában a Magyar Képzőművészeti Egyetemet.
- Többek között tartalmazza a Grove Dictionary of Artot, valamint a Benezit Dictionary of Artists-ot és az Oxford art reference köteteket is (pl. Encyclopaedia of Aesthetics). Ezekben külön is lehet keresni, de a főoldali találati listában is benne vannak.
- A keresés szakterület, médium, korszak, régió, helytípus és foglalkozás (kiadó, akadémikus, művész, mecénás, stb.) szerint is lehetséges.
- Finomított kereséssel lehet keresni képre is, illetve akár konkrét publikálási dátumra.
- A találatokat lehet menteni, nyomtatni, emailben átküldeni, sőt egyetlen gombnyomással a hivatkozást lementeni akár többféle (pl.: APA, MLA és Chicago) stílusnak megfelelően is.
- Különböző összeállított guide-ok (subject guides, collection guides) segítik a forráskutatást.

Artstor Digital Library

- Távoli eléréshez kattintson az oldal tetején látható Log in linkre, majd a megjelenő lap jobb oldalán, a Select your institution's name mezőbe kezdje el begépelni a Hungarian Univerity of Fine Arts kifejezést (ebben az adatbázisban az intézmény magyar nevére NEM lehet keresni!). A megjelenő listában jelölje ki az Egyetemet, majd nyomja meg a Log in gombot.
- képek, vagy képrészletek elmentéséhez külön regisztráció szükséges, ami a főoldalról https://library.artstor.org/#/ néhány perc alatt elvégezhető. A regisztráció öt hónapig él, utána meghosszabbítható.
- Körülbelül 300 köz,-és magángyűjtemény anyagából több, mint 2,5 millió nagyfelbontású, kiváló minőségű képet tartalmaz, melyek részletesen adatoltak.
- Hátrány, hogy csak kisformátumú „jpg” fájlként menthetőek a képek, de a méretük így is elég nagy ahhoz, hogy prezentációkba, szakdolgozatokba, szemináriumi dolgozatokba fel lehessen használni őket.
- Előny, hogy a nagyfelbontású képek egyes részletei is elmenthetőek.
- Az egyszerű keresésen kívül természetesen összetett keresésre is lehetőség van, tárgyszavak, témák, gyűjtemények, korszakok és földrajzi régiók alapján is lehet keresni.

JSTOR

A JSTOR adatbázisok a http://www.jstor.org/ oldalon érhetőek el.
Távoli eléréshez kattintson az oldal tetején látható Log in through your library linkre, majd keresse meg a megjelenő listában a Magyar Képzőművészeti Egyetemet. (A kereséshez meg kell nyomni a nagyító gombot, az automatikusan megjelenő listában ugyanis nem látható az egyetem!)
- mintegy 12 millió tanulmány (folyóiratban megjelent publikáció és könyvrészlet) teljes szövege található meg benne
- interdiszciplináris kutatásokra kifejezetten alkalmas, több, mint 70 tudományterületet ölel fel
- kulcsszavas kereséssel lehet benne tájékozódni, a találatokat dokumentumtípus, nyelv, a megjelenés dátuma, cím, ISBN, témakör szerint lehet szűkíteni
- a találatokat „pdf” formátumban lehet menteni, a mentett dokumentum legelső oldalán pedig automatikusan megjelenik a hivatkozáshoz szükséges minden adat

EBSCO Art & Architecture Source

Az adatbázis a https://search.ebscohost.com oldalon érhető el.
Távoli eléréshez kattintson az Institutional login linkre, majd keresse meg a megjelenő listában a Hungarian eduID.hu federation linket. Ezután kattintson a View all institutions linkre. A magyar intézmények listájában keresse meg a Hungarian Univerity of Fine Arts linket.


Egyéb adatbázisok

Az Akadémiai Kiadó szótárai

Regisztráció nélkül, ingyenesen használható szótárak, amelyek angol, német, francia, olasz, spanyol nyelvek alapszókincsét tartalmazzák. Regisztrációt követően ingyenesen használható szótárak: kínai, szlovén. Az előfizetéses szótárak próbaverziói is ingyenesek, a 2 órás, ingyenes próbaverziók regisztráció és belépés után érhetők el.

NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archivum)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára NAVA-pontként működik. A csak NAVA-pontokon elérhető anyagok az egyetem hálózatán belülről, vagy VPN használatával érhetőek el. Jelenleg eduID használatával nem érhető el.

Magyar Elektronikus Könyvtár

Regisztráció nélkül, ingyenesen elérhető elektronikus szövegarchívum, amelyben teljes szövegű könyvek olvashatók és tölthetők le.

C3 Alapítvány médiaművészeti gyűjtemény

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kortárs médiaművészeti gyűjteménye, amely tartalmazza az 1996 óta a C3 produkciójában/támogatásával létrehozott összes médiaművészeti alkotást. Regisztráció nélkül, ingyenesen elérhető.


Szabadon elérhető külföldi művészeti adatbázisok:

Europeana: http://www.europeana.eu/
Google Art Project – Google Arts & Culture
: https://artsandculture.google.com/?hl=en
Heilbrunn Timeline of Art History
: http://www.metmuseum.org/toah/
Web Gallery of Art: http://www.wga.hu/index.html


Szabadon elérhető magyar művészeti adatbázisok:

Artportal: http://artportal.hu/
Száz szép kép
: http://mek.oszk.hu/kiallitas/keptar/
Fortepan
: http://www.fortepan.hu/
Képzőművészet Magyarországon: http://www.hung-art.hu/
Magyar Digitális Képkönyvtár: https://kepkonyvtar.hu/jetspeed/portal/default-page.psml Digitális Képarchívum: http://keptar.oszk.hu/
Budapest-Képarchívum: https://bpkep.fszek.hu/
Hungaricana közgyűjteményi portál: https://hungaricana.hu/hu/
49 magyar múzeum gyűjteményi katalógusa: https://www.museumap.hu/partners;jsessionid=CBBA341BF5425CA56251F526CB68BA79
MúzeumDigitár: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=home
Magyar Nemzeti Digitális Archívum: https://mandadb.hu/
iparművészeti adatbázisok: http://www.imm.hu/hu/contents/193,Egy%C3%A9b+iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+adatb%C3%A1zisok
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének digitalizált kiadványai: https://mi.btk.mta.hu/hu/kiadvanytar
Arcanum Kézikönyvtár: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/


További adatbázisok

Academia.edu

Az EISZ portálon található egy rendszeresen frissülő gyűjtemény a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html

Az adatbázisok eléréséhez segítséget a könyvtárosok tudnak nyújtani a konyvtar@mke.hu email címen.


Digitálisan elérhető folyóiratok:

BEJELENTKEZÉSSEL:

A bejelentkezési adatok a konyvtar@mke.hu e-mail címen kérhetők el. Az adatbázis használata után azonnali kijelentkezés szükséges!

ARTFORUM INTERNATIONAL: https://www.artforum.com
KUNSTFORUM INTERNATIONAL: https://www.kunstforum.de

BEJELENTKEZÉS NÉLKÜL:

ARS HUNGARICA: https://mi.btk.mta.hu/hu/ars-hungarica

ARTMAGAZIN: https://www.artmagazin.hu/archive/magazine

ARTNEWS: http://artnews.hu/category/kiallitas/
ARTS OF ASIA: 2021 - Spring: https://artsofasia.publuu.com/view/2456/7100/page/0
Summer: https://artsofasia.publuu.com/view/2456/7813/page/0
Autumn: https://artsofasia.publuu.com/view/2456/8000/page/0
Winter: https://artsofasia.publuu.com/view/2456/8054/page/0
2020 - Winter: https://artsofasia.publuu.com/view/2456/7109/page/0
BALKON: https://balkon.art/home/print/
ÉPÍTÉSZ KÖZLÖNY - MŰHELY: http://mek.hu/index.php?f=kat&i=35
KISGRAFIKA: http://www.kisgrafika.hu/ujsag/
MAGYAR GRAFIKA: https://mgonline.hu/lapszamok
MAGYAR IPARMŰVÉSZET: http://www.magyar-iparmuveszet.hu/
MAGYAR MŰHELY: http://www.magyarmuhely.hu/archivum
MAGYAR MŰVÉSZET: http://www.magyar-muveszet.hu/
MÚZEUMCAFÉ: http://muzeumcafe.hu/hu/lapszamok/
MŰVÉSZETTÖRTÉNETI ÉRTESÍTŐ: http://real-j.mtak.hu/view/journal/M==0171v=E9szett=F6rt=E9neti_=E9rtes=EDt==0151.html
OCTOGON: https://www.octogon.hu/magazin/
ÚJ MŰVÉSZET: https://www.ujmuveszet.hu/print/