eduID

eduID

A Magyar Képzőművészeti Egyetem is csatlakozott az eduID rendszerhez

Az eduID a hazai oktatási és kutatóintézetek felhasználóazonosítási szolgáltatása. Célja, hogy a felhasználók úgy vehessenek igénybe saját és külső informatikai szolgáltatásokat, hogy a saját intézményük azonosítja őket, azaz a felhasználó az intézmény által üzemeltetett azonosító szerveren keresztül jelentkezhet be a más által nyújtott szolgáltatás igénybe vételéhez is. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható. (Az eduID-ről részletes információkat itt lehet találni: https://eduid.hu/)

Az eduID rendszert minden egyetemi polgár használhatja (oktatók, hallgatók, dolgozók), akinek @mke.hu végű e-mail címe van.

EduID használatával jelenleg az Egyetem által előfizetett adatbázisok érhetőek el távolról is (pl. otthonról). Korábban ezeket az adatbázisokat csak az egyetemi hálózaton belül lehetett használni. Fontos tudni, hogy ez a lehetőség csak az Egyetem által előfizetett vagy ingyenes adatbázisok, szolgáltatások esetén működik, tehát az eduID nem egy általános belépő minden adatbázisba!

Az eduID használata

A magyar oldalakon általában az "eduID Bejelentkezés" gombra kell kattintani.

A külföldi adatbázisok nyitó oldalán az intézményen vagy könyvtáron keresztül történő bejelentkezési lehetőséget kell keresni (pl. Sign in via your institution) aztán a megjelenő listában vagy keresőfelületen megkeresni az egyetem nevét (magyarul vagy angolul).

A következő ablakban kell bejelentkezni saját, @mke.hu végű e-mail címünkkel és jelszavunkkkal. Ezt a bejelentkező oldalt az egyetem üzemelteti, így a megadott jelszó nem kerül a külső szolgáltatókhoz. Egy munkamenet során csak egyszer kell bejelentkezni.

Bejelentkezés után az adatbázis ugyanúgy használható, mintha a könyvtári számítógépeken léptünk volna be.

A http://www.mke.hu/adatbazisok oldalon részletes információk találhatók az egyes adatbázisokba történő bejelentkezés módjáról.

Ha az eduID használatához segítségre van szüksége írjon a könyvtárosoknak a konyvtar@mke.hu email címre.